lauantai 28. maaliskuuta 2015

Pukki ja Mökki

Vene tarvitsi uuden pukin ja suojakseen mökin. Ja kun kerran minulla on tällainen persoonallisuus häiriö että kaikki tarvii itse tehdä niin eikun toimeen.

Pukki

Kävin telakalla mittailemassa muiden pukkeja ja niiden mittausten ja omien muutosten jälkeen luonnostelin ruutupaperille pukin mitat ja laskin tarvittavat materiaali määrät ja tietty pakolliset lujuus laskelmat :) Tämän jälkeen kävin hakemassa Tuulissuon teräsvarastolta tarvittavat materiaalit ja aloin toteuttaa suunnitelmaa. Onneksi on itsellä pieni konepaja jossa voi toteuttaa itseään, olla kuin pieni lapsi joka haluaa rakentaa leegoilla :)

Kaikki alkaa materiaalin hankinnalla, Tuulisuon rautavarastolta kasa rautaa kyytiin ja kohti pajaa
Aluksi pätkin kaikki osat valmiiksi ja niitä tulee yllättävän monta yhteen pukkiin. Saha lauloi monta tuntia.
Osa paloista valmiina
Sen jälkeen porasin kaikki reijät ja niitäkin tuli kyllä aika monta :)
Jokaisessa pystytolpassa monta säätöreikää jos kuitenkin joskus pukkia tarvii toiselle veneelle
Kokoonpano alkanut, hitsaamista riitti illaksi jos toiseksikin
Kokoonpano osastolla
Ja lisää hitsaamista...
Pintakäsittely osastolla, väriksi valitsin punaisen, ainakin löytää oman pukin telakalta :) Temalac 50 teollisuusmaalilla maalasin...
Valmis pukki kasattuna telakalla, venettä odottaen
 
 Mökki

Seuraavaksi kun vene oli nostettu ja oli pukilla odottamassa oli mökki. Sama toimintamalli, mittailin muiden mökkejä ja tutkin ratkaisuja ja niiden pohjalta taas ruutupaperille suunnitelma ja materiaalilaskut ja lujuus laskelmat :) Puutavaraa menee muuten yllättävän paljon tällaiseen kevyt rakenteiseen venekatokseen.  

Ruodelaudat
Tein pajan päätyyn jigin jossa naulapyssyllä naputin kaikki kattotuolit sarjavalmistuksella. Luonnollisesti ennen sitä sahasin kaikki palat valmiiksi.
Kattotuolit odottamssa lähtöä Saloon
Tolppien asennus alkamassa, työn nopean etenemisen kannalta on tärkeää että työergonomia on kohdallaan ja kaikki osat on hyvin käsillä ja mitä tärkeintä kaikki palat on tehty valmiiksi. Ihmettelyyn menee yllättävän paljon aikaa ja jos tällaisen mökin meinaa päivässä tehdä niin kaikki on syytä olla aika hyvin organisoitua.
Iltapäivällä alkoi jo mökki löytämään muotoaan. Klo 22 oli pressut jo päällä....
Kuten kaikissa projekteissa matkan varrella tulee aina uusia kehitysideoita ja hitsailin myöhemmin pukkiin lisää korvia joihin pulttasin sivutukia mökkiin. Ukot telakalla kun pelottelivat kovista tuulista ja mökkien rikkoutumisista. Hätävarjelun liioittelu on aina hauskaa... Ellei tämä mökki kestä, seuraavan teen raudasta :)
Lisätuet paikoillaan
 
Kaikenkaikkiaan kiva projekti. Minusta on aina kiva tehdä käsillään kaikkea ja aina ei ole edes motiivina rahan säästäminen vaikka yleensä näillä projekteilla saa hiukan säästöäkin aikaiseksi jos ei laske omalle ajalle hintaa. Ja suur kiitos ukoille telakalla avusta, ilman teidän apua ei projekti olisi päivässä onnistunut. KIITOS.

P.S

Kuten yleensä, ensimmäistä lankkua sahatessa paloi katkaisusirkkeli... No homma oli kesken, rautakauppa kiinni joten pakkohan se oli purkaa ja tutkia mikä sitä vaivasi. Ja löytyihän se vika vihdoin, moottorin käämitys oli palanut poikki, sain sen onneksi juotettua jatkopalalla kiinni takaisin ja homma pääsi jatkumaan.

Heti vaan vehkeet atomeiksi :)
Poikkipalanut käämilanka, pieniä onnistumisen iloja kun löytää vian ja saa sen vielä korjattuakin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti